20 Ağustos 2013 Salı


Ege Bölgesinin efsanevi üçlüsüdür onlar benim için. Birbiri içine saklanmış ya da birbirine sarılmış üç kardeştir diyelim...
Nereleri mi ? Tepede Meryem Ana, eteklerindeki Antik Efes'in harabelerini korur ve kollarken hemen yanı başındaki YEDİ UYUYANLARI hiç uyandırmak istemez sanki...
İnanın Selçuk'ta bulunan bu muhteşem tarihi üçlüyü yıllardır her ziyaretimde büyülenirim. Bazen bir turist olarak gezerim, bazen bir rehber veya bir yolcu. Ama ne Meryem Ana'nın kutsal evinden ne de Efes'in efsanevi kalıntılarından (ki bana göre Ege'nin mitolojik başkentidir!etkilenmeden ayrılamam. Ancak  YEDİ UYUYANLAR MAĞARASINDA ise hep farklı bir hüzne kapılırım nedense...Belki de yüzyıllarca uyudukları içindir...

Aslında turistik anlamda yeteri kadar özen gösterilmediğini ve bakımsız olduğunu düşünürüm burasının. Uyudukları için ''Aman uyandırmayalım !'' mı derler kim bilir ?


İslami kaynaklarda adları Ashab-ı Kehf geçen bu 7 genç Bizans döneminde Efes'te yaşarlarmış. Yine efsaneye göre Roma imparatoru'nun zulmü altındayken, Hıristiyanlığın hızla yayılmasıyla bu dini kabul eden ilk kişilerdir. Başlangıçta 6 genç, imparatorun kendilerini öldürtmesinden korktukları için kaçmak isterler ve yolda karşılaştıkları bir çobanın da aralarına katılmasıyla 7 kişi olurlar. Çoban onlara yardım ederek, bugün Selçuk'ta bulunan Panayır Dağı'nın eteklerindeki bir mağaraya götürür. Bu arada çobanın köpeği de onlara eşlik eder. Allah tarafından konuşma yeteneği verildiğine inanılan bu köpek korkmamalarını ve onlara yardımcı olacağını söyler. Bunun üzerine 7 genç mağaraya saklanarak 200 yıl ( 300 yıl) sürecek derin bir uykuya yatarlar. Onlar 1 gün uyuduklarını düşünürken, uyandıklarında her şey değişmiş ve yeni bir dünya başlamıştır. Bu olağanüstü olay kulaktan kulağa hızla yayılır.

İslami inanca göre de ölümden sonraki tekrar dirilişi simgeler bu yedi uyuyanlar. Ayrıca yedi rakamının İslamiyetteki önemini de vurgular...








Keyif Dolu Günleriniz ve Ziyaretleriniz Olsun...



Etiketler: , , , , , , , , , ,

12 yorum:

  1. Bende de ne zaman herşey tersine gitse;bu efsanedeki gibi uykuya yatıp herşey düzelince uyanma isteği doğuyor..

    YanıtlaSil
  2. Böyle bir gücümüz olsa ne güzel olurdu, haklısın! Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Ne çok istiyorum gidip görmeyi, ama hep bir aksilik çıkıyor gidemiyorum.
    Okumayı ve anlatmayı en sevdiğim konudur bu Ashab-ı Kehf. Bende sizin gibi her okuyuşumda büyülenirim, birde gidip görebilsem yerlerini..
    Ve o köpek Cennete girecek 10 hayvanın arasındadır..Ne güzel..
    Onlar tekrar uyanacaklar biliyor musunuz?
    Çok teşekkür ederim..çok güzeldi, iyi ki paylaştınız bu güzel yazıyı..

    YanıtlaSil
  4. Eminim Zeynep'cim çok güzel söyleyeceklerin vardır bu konuda. Sen anlat canım. Ama ziyaret ettiğinde orayı biraz bakımsız göreceksin belirttiğim gibi...Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Bakımsız kalması çok üzücü...
    Çok büyüleyici bir hikayedir, ne zaman okusam tüylerim diken diken oluyor.

    YanıtlaSil
  6. tarihi eserlerin bakımsızlığı içler acısı..:(
    mersin taraflarında da mı vardı yediuyuyanlar mağarasından? yıllar önce ziyaret etmiştik diye hatırlıyorum.

    YanıtlaSil
  7. Ziyaretiniz için teşekkür ederim. Haklısınız genelde bir bakımsızlık var.Evet Mersin'de de var. Hatta bu konuda yer anlamında rivayetler değişebiliyor.

    YanıtlaSil
  8. Teşekkür ederim sevgili resim defterim ziyaretine ve yorumuna...

    YanıtlaSil
  9. Sinem'cim bak tarihi zevklerimiz de aynı gördün mü ? Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  10. Efes'te çok kısa bir süre de olsa bende rehberlik yapmıştım, her defasında tadı damağımda kalan o günlere gidiyorum sayende :) teşekkürler anlamlı paylaşımların için.

    YanıtlaSil
  11. Gerçekten mi? sen de mi rehberlik yaptın ? Nasıl oluyor da benzerler birbirini çekiyor şu sanal alemde ! SEVGİLİ jULİETTE...Teşekkkürler.

    YanıtlaSil